PER MAISTĄ PLINTANČIOS INFEKCIJOS

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai informuoja, kad 2018 m. Jonavos rajone buvo užregistruotas 321 ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų atvejis, o per penkis šių metų mėnesius – 175.

Sergamumas šiomis ligomis neturi tendencijos mažėti, o oficialioji statistika neatspindi realios situacijos, kadangi asmenys, sergantys lengvomis formomis, medicinos pagalbos dažniausiai nesikreipia. Didžiausi sergamumo rodikliai yra vaikų iki 5 metų amžiaus grupėse. Per penkis šių metų mėnesius – 83 atvejai.

Žarnyno užkrečiamosios ligos ir maisto toksinės infekcijos – tai grupė užkrečiamųjų ligų, plintančių per patogeniniais mikroorganizmais užterštą maistą ir vandenį. Žarnyno infekcijas sukelia maiste ar vandenyje esančios bakterijos (salmonelės, patogeniniai stafilokokai, patogeninės žarnyno lazdelės, kampilobakterijos, jersinijos ir kt.) ir virusai (rotavirusai, Noro virusai).

Siekiant išvengti infekcijų plitimo, specialistai rekomenduoja:

- plauti rankas (dažnas ir tinkamas rankų plovimas yra paprasčiausias ir saugiausias būdas pašalinti nuo jų užkrečiamųjų ligų sukėlėjus ir  sumažinanti riziką užsikrėsti infekcinėmis ligomis),

-  būti atidiems perkant maisto produktus (atkreipti dėmesį į gamintojų nurodytą galiojimo ar suvartojimo laiką, paisyti gamintojų nurodytų maisto laikymo sąlygų),

- saugiai gaminti maistą (tinkamai apdoroti karščiu, neužteršti vartojimui paruošto maisto, paisyti maisto ruošimo ir rankų higienos).

Pajutus pirmuosius ligos požymius (pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą), kreiptis į savo šeimos gydytoją. Tėveliai, kurių vaikai lanko ugdymo įstaigas turi informuoti ugdymo įstaigą apie savo vaiko sveikatos būklę, kad kuo skubiau būtų imtasi profilaktinių priemonių.

Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja Jurgita Arbočienė